torstai 28. lokakuuta 2010

Karjalanpiirakat


Satuin ihan muuten vain ostamaan eilen kaupasta puuroriisiä. Tarkoituksena oli keitellä riisipuuroa joku päivä lounaaksi tai iltapalaksi. Sitten jotenkin kummasti ajatukseni alkoivat harhailla....ja päätyivät karjalanpiirakoihin. En ollut koskaan tehnyt karjalanpiirakoita itse, ja huomatessani, että minulta löytyy kaikki tarvittavat ainekset kaapeista, päätin korjata tuon epäkohdan. Jotenkin olen aina ajatellut, että karjalanpiirakoiden tekeminen on jotain tähtitiedettä, äärimmäisen vaikeaa ja aikaavievää.

No, myönnän, veihän se aikaa, kun pelkkään riisipuuron tekemiseen meni melkein tunti. Mutta ei se mitenkään ihmeellisen vaikeaa ollut. Hauskin kohta oli tietysti piirakoiden rypyttäminen, joka sekin sujui kuin leikki! Mutta olisihan se pitänyt arvata, onhan osa geeneistä kuitenkin tuolta idästä... ;)

Selailin muutami ohjeita, kunnes päädyin Pirkan nettisivuilta löytyneeseen ohjeeseen. Koska en kuitenkaan halunnut hukuttaa yhden hengen talouttani karjalanpiirakoihin, tein puolikkaan annoksen. Epäilin ensin hieman riisipuuron lopputulosta, koska käytin rasvatonta maitoa (ja ainakin minulle on iskostunut päähän, että riisipuuro pitää tehdä täysmaitoon tai vähintään kevytmaitoon)... Lopussa lisätty voi toi kuitenkin sopivaa "täyteläisyyttä" makuun niin, että en huomannut että maussa olisi ollut juurikaan eroa verrattuna täysmaitoon tehtyyn puuroon.

Lopputulos oli silkkaa herkkua! Näitä teen ehdottomasti uudestaan.

Karjalanpiirakat (10 kpl)

Riisipuuro:
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
½ tl suolaa
1 rkl voita

Kiehauta vesi ja lisää riisit ja keitä muutama minuutti. Lisää maito. Anna puuron kiehua hiljalleen noin 40 min. Sekoittele puuroa tarpeeksi usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Mausta lopuksi suolalla ja voilla, ja siirrä puuro jäähtymään.

Taikina:
1 dl vettä
½ tl suolaa
1 ½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ rkl öljyä

Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola ja jauhot. Lisää lopuksi öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan, vaan sekoita ainekset keskenään nopeasti.

Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se 10 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne tasapaksuiksi letuiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin ruisjauhoja. Kaulitse lettuset mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi pohjiksi. Käytä kaulimisen apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjat päällekäin ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja. Peitä pohjat muovikelmulla kuivumisen estämiseksi.

Ota pohjapinosta kolme pohjaa kerrallaan käsittelyyn (tämäkin siksi, etteivät ehdi kuivua). Harjaa pohjista ylimääräiset ruisjauhot pullasudilla. Lusikoi pohjan päälle noin 1 ½ rkl puuroa ja levitä se pohjan päälle kostutetun veitsen avulla. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja rypytä.

Ripottele pellille hieman vehnäjauhoja ja asettele piirakat pellille vieriviereen. Älä siis käytä leivinpaperia. Paista 275 asteessa noin 10 min.


Voiteluun:
½ dl vettä
30 g voita

Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja sulata joukkoon voi. Voitele uunituoreet piirakat kauttaaltaan seoksella. Kasaa piirakat lautaselle keoksi ja peitä se voipaperilla ja leivinliinalla. Anna piirakoiden pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoile karjalanpiirakat munavoin kanssa.


-S-

1 kommentti:

  1. voi että, mitä viitseliäisyyttä!! mutta ite tehdyt piirakat on kyllä hyviä :) ja hienon näkösiäkin vielä niistä sait, ihan kun mummon piirakoita :)

    VastaaPoista