keskiviikko 18. elokuuta 2010

Valmistujaiskakku


Tämä on jo muutaman kuukauden vanha tuotos, mutta H:n kehotuksesta lisäilen tämänkin vielä tänne. Eli siis, tein ystävälleni valmistujaislahjaksi täytekakun. Sain aika vapaat kädet, sankarin ainoat toiveet olivat: "Ei mitään liian makeeta. Eikä liian tyttömäisiä koristeita." En oikein tiedä kuinka hyvin pystyin toteuttamaan tuon jälkimmäisen toiveen, mutta oikein mielellään sankari tämän kakun kahvipöytään silti kantoi.

Pohjana käytin jälleen kerran Kinuskikissan sienikakkupohjaa. Tuo pohja on muodostunut omaksi suosikikseni, ja teenkin sillä nykyään kaikki kakkupohjani. Ohjella saa aikaan ihanan pehmeän ja mehevän pohjan.

Sienikakkupohja: (26cm vuokaan)
3 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
5 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota irtpohjavuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Laita vedenkeittimeen kiehumaan hieman enemmän vettä kuin ohjeessa on. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kaada kiehuva vesi vaahdon joukkoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Siivilöi kuivat aineet vaahdon sekaan pienissä erissä ja kääntele nuolijalla taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 min. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Myös täyte on Kinuskikissalta. Kokeilin kerran tätä sitruunakiisselin ja vaniljarahkan yhdistelmää, ja ihastuin heti! Sitruunakiisseli on juuuuuri sopivan hapanta. Teen kiisseliä yleensä tupla-annoksen siihen nähden mitä sitä tarvitsen, jotta leipuri saa kauhoa sitä hyvillä mielin suuhunsa samalla kun täyttää kakkua. :D Teen tätä usein myös muuten vain kun kaipaan sitruunaista herkutteluhetkeä. Kokeilin pari päivää sitten Blå Bandin uutuutta, sitruunakiisseliä, ja täytyy tunnustaa että petyin kovasti. Lisäsin valmiiseen kiisseliin sitruunamehua, eikä se siltikään vetänyt mitenkään vertoja itse tehdylle kiisselille.

Kakun ensimmäiseen väliin laitoin siis sitruunakiisseliä, ja toiseen kerman ja vaniljarahkan sekoitusta. Toiseen väliin paloittelin muutamia (en enää muista kuinka monta) kypsiä kiivejä ja laitoin päälle vielä tuota samaista kerma-rahkaseosta. Pohjan kostuttamiseen taisin käyttää maitoa.

Sitruunakiisseli: (yhteen väliin)
3 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 1/2 dl sitruunamehua (2 - 3 sitruunaa)
3 keltuaista
75 g voita tai margariinia

Sekoita sokeri ja vehnäjauhot kattilassa. Sekoita joukkoon vesi ja sitruunamehu. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes seos pulpahtaa. Anna jäähtyä ennen pohjan päälle levittämistä.

Kerma-vaniljarahka:
4 dl kuohukermaa
2 prk Valion vaniljarahkaa

Vatkaa kerma ja sekoita rahka kerman joukkoon.


-Sisko S-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti